Livada mere - Header Site

Profil Facebook Profil Twitter Profil Youtube

Recomandăm aplicaţia Codex:

Codexul reprezintă o aplicaţie
gratuită care permite consultarea
catalogului produselor de uz fitosanitar omologate
pentru a fi utilizate în Romania.

Aplicaţia poate fi descărcată accesând următorul link:

Codexul produselor fitosanitare


Livada Dima

Având peste 15 ani de experienţă în pomicultură, Livada Dima este specializată în producerea următoarelor soiuri de mere: Starkrimson, Jonathan, Golden.

Pomicultura - scurtă descriere

Mărul (Malus domestica Borkh) face parte din fam. Rosaceae, subfamilia Pomaideae. Este originar din Asia Centrala şi anume din regiunea de nord-vest a munţilor Himalaya. Se găseşte în stare spontană (sălbatică) în Europa, Asia şi America, formând păduri întregi de măr sălbatic dar şi asociat cu alte specii. Mărul a fost luat în cultură cu 1000 de ani înainte de era noastră fiind cultivat din timpuri străvechi de popoarele Indiei şi Chinei.

În Europa s-au găsit urme de mere carbonizate în locuinţele lacustre din Elveţia, care datează de peste 7000 de ani. Teofrast menţionează în scrierile sale că mărul era cultivat în Grecia antică, Caucaz şi Crimeea, cu aproximativ 2400 de ani înaintea erei noastre.

În ţara noastră merele au fost cultivate din timpuri îndepartate, fapt atestat de existenţa a numeroase soiuri autohtone de mere şi de unele documente arheologice relevante.

Cultura mărului în Europa

Despre acest tip de cultură există date din vremea Imperiului Roman. De pe continentul european cultura mărului a fost introdusă în nordul Africii, în America de Sud şi de Nord, în Australia şi Noua Zeelanda, în Africa de Sud şi pe insulele învecinate acestor continente.

Actualmente, mărul se cultivă ca specie de bază în zona climatului temperat, în ambele emisfere, extinzându-se către nord, până la paralela 63 (Finlanda, Suedia şi Norvegia). În emisfera sudică, cultura mărului este mai dezvoltată în Argentina, Chile, Republica sud-africana, Australia şi Noua Zeelandă ajungând la 30 - 40 latitudine. Mărul se cultivă chiar şi în zonele cu climă tropicală (Yemen) şi ecuatorială (Kenya), la altitudini de 2000 - 3000 m.